Roma Rock School as part of the international conference “The interplay between child wellbeing and academic attainment”

The executive director of Roma Rock School, Alvin Salimovski, had the honor to be panelist on the panel discussion: “How should schools evolve and support student wellbeing?” on the international conference “The interplay between child wellbeing and academic attainment” held on the 9th and 10th of March, 2022 in Hotel Aleksandar Palace in Skopje.

One of the topics he discussed was Roma Rock School’s activities as extracurricular activities and how they affect the improvement of students’ achievements and their general wellbeing.

The conference is organized as a joint initiative of the Government of North Macedonia, British Embassy Skopje, UNICEF and Macedonian Civic Education Center.

The video of the entire conference in Macedonian language you can find here.

ПОВИК ЗА АУДИЦИЈА

Roma Rock School објавува Повик за аудиција за формирање на нов бенд!

На повикот имаат можност да се пријават сите младинци (момчиња и девојчиња) на возраст од 10 – 20 години.

Пријавувањето трае од 7 – 18 март 2022 година.

Пополнете пријава тука.

За формирање на бендот ни се потребни следниве инструменти:
– гитара
– бас гитара
– тапани и перкусии
– клавијатури
– дувачки инструменти
– машки и женски вокали

*на повикот може да се пријават и лица кои свират други инструменти, а не се наведени погоре

Аудицијата за пријавените кандидати ќе започене од 19 – 24 март 2022, а избраните членови ќе бидат објавени на 25 март 2022 од страна на жири комисијата на Roma Rock School.
За аудицијата, кандидатите треба да спремаат:
1. Една песна по свој избор која ќе ја отсвират со помош на матрица

2. Импровизирање на својот инструмент

АКТИВНОСТИ НА НОВИОТ БЕНД:
– Избраните членови на новиот бенд ќе посетуваат два пати неделно БЕСПЛАТНИ ЧАСОВИ по бенд секција со професор и бенд инструктор Неврус Бајрам
– На часовите по бенд секција ќе работат на компонирање на нова авторска песна (текст и музика)
– За истата ќе се снима аудио запис во професионално студио
– Снимање на видео запис/видео спот
Промовирање на бендот на ТВ и социјални медиуми
Финален концерт во септември 2022

БОНУС:

Сите пријавени кандидати кои ќе се пријават на Повикот (без разлика дали ќе бидат избрани да бидат членови на новиот бенд или не), ќе добијат БЕСПЛАТНИ ЧАСОВИ за својот инструмент или друг инструмент кој сакаат да го изучуваат.

Проектот „ Music against discrimination and stereotyping from both, Roma and Non-Roma sides in North Macedonia“ е финансиран од Goethe-Institut Skopje