Отворен повик за учесници на работилници за превенција на насилство преку музика

Roma Rock School распишува отворен повик за учесници на бесплатни работилници во рамки на проектот Превенција на насилство поттикнато од етничка нетолеранција со помош на музика финансиран од UNDP.

Работилниците се предвидени за млади од 14 до 25 години и целта е стекнување на музички, но и демократски и мултикултурални вештини. Работилниците се држат во простории опремени со инструменти, каде што младите ќе работат на стекнување на основни вештини за свирење на гитара и бас гитара и подготовка на песни. Обучувачи се музичари кои имаат долгогодишно работно искуство со млади.

На крајот на серијата работилници предвиден е и летен камп за млади каде што ќе се презентираат стекнатите знаење и вештини.

Работилниците се предвидени да траат 8 месеци, од јануари до август.

Пријави се тука.

 

Отворен повик за фасилитатори

Roma Rock School е во потрага по фасилитатор на работилници во рамки на проектот Превенција на насилство поттикнато од етничка нетолеранција со помош на музика финансиран од UNDP.  Работилниците се предвидени да траат 8 месеци, а кандидатот треба да ги исполнува следните услови:

  • Искуство во работа со млади од ранливи категории
  • Искуство во работа со млади од етнички мешани средини
  • Искуство во работа на проекти минимум 3 години
  • Поседување искуство во фасилитирање на неформални образовни активности

Работни обвски на фасилитаторот:

  • Подготвување агенда за работилниците и помошни материјали
  • Подготовка на краток опис на активностите
  • Доставување на целосна документација по спроведената активност

Предност имаат кандидатите со искуство во работа со музика.

Заинтересираните кандидати да ги достават своите CV-а на romarockschool@gmail.com

Огласот трае до 18.12.2023.

October Training Week

This year October Training Week was held in Skopje.

From October 9 to 15, songwriting and band coaching workshops were held. The songwriting workshops were run by Rokacademie students from the Netherlands. The students with their enthusiasm and incredibly good approach to the students encouraged them to approach the songwriting process openly. Many new lyrics were written through the creative interactive workshops in which 20 students from Roma Rock School and Mitrovica Rock School participated. Some of the new texts were composed with a melody and practiced during band coaching under the mentorship of teachers and band coaches from Roma Rock School, Mitrovica Rock School and Rokacademie.

On October 14th we had a showcase in La Caña, super cool place in the old bazaar totally open for young artists, where the new songs were performed in front of an audience.